Tyhjä

Yhteensä: 0,00 €

Akustisen kitaran kielten valitseminen

1. Teräs vs nylon.
On tärkeää huomata, että käyttämällä akustisen kitaran kieliä klassisella kitaralla, niin vaarana on kitaran kaulan pilaantuminen. Kielten jännitteet ja kitarat ovat erilaisia, joten et voi myöskään käyttää klassisen kitaran kieliä akustisella kitaralla. Klassisissa kitaroissa on yleensä nylonkielet. Paksummat kielet näyttävät teräksisiltä, mutta sisältä ne ovat nailonkuitua.

Teräskielet
Nylonkielet

2. Materiaali.
Valitsemasi materiaali vaikuttaa ääneen. Kolme yleisimmin käytettyä materiaalia ovat pronssi, fosforipronssi ja silkki ja teräs. On muitakin materiaaleja, mutta nämä ovat käytetyimmät.
Pronssisia kieliä kutsutaan joskus 80/20 pronssisiksi, sillä ne ovat valmistettu 80% kuparista ja 20% sinkistä. Niitä voidaan käyttää kaikissa soittotyyleissä. Näissä on kirkas saundi. Pronssiset kielet ovat yleisimmin käytettyjä kieliä.
Fosforipronssiset kielet ovat pronssikieliä joihin on lisätty fosforia. Niitäkin voi käyttää kaikissa soittotyyleissä. Niissä on lämpimämpi ääni joka kestää pidempään kuin pronssikielissä.
Silkkiset ja teräskielet tuottavat pehmeää ja täyteläistä ääntä. Ne tuottavat vähemmän jännitystä ja ovat kevyempiä joten ne ovat hyviä vintage kitaroihin jotka vaativat erityiset kielet. Ne ovat hiljaisempia ja kestävät vähemmän aikaa, mutta ovat helpompia soittaa.

3. Paksuus.
Paksuus on yleensä mitattu ensimmäisen kielen (korkea E-kieli) halkaisijasta tuhannesosana tuumasta. Paksuudet saatetaan ilmoittaa numeroin (.009, .010, .011…) tai sanoin (extra light, light, medium…) tai kumpanakin. Paksummassa kielessä on enemmän volyymia, kestävyyttä ja lämpimämpi sävy, mutta on vaikeampi soittaa. Kevyemmät kielet ovat helpompia soittaa mutta kuulostavat ohuilta ja saattavat surista. Aloittelijan tulisi aloittaa kevyillä tai extrakevyillä helpompaa soittoa varten.

4. Pinnoite/päällyste.
Joihinkin kitaran kieliin tehdään pinnoite jotta ne kestäisivät pidempään. Tämä myös luo pehmeän rakenteen jota josta jotkut soittavat pitävät ja jotkut vihaavat. Pinnoite auttaa kieliä kestämään pidempään ja vastustaa ruostetta. Pinnoitetut kielet yleensä maksavat enemmän kuin tavalliset kielet. Pinnoitetut tulevat myös eri väreissä kuten punaisena, sinisenä, mustana ym.

Esimerkkinä Elixirin kielet

5. Hinta.
Osta kielet joihin sinulla on varaa. Niiden ei tarvitse olla superkalliita jotta ne kuulostaisivat hyvältä. Setti halpoja kieliä voivat maksaa vain pari euro. Keskimääräiset kielet voivat maksaa noin 5€-15€. Kalliit kielet saattavat maksaa jopa yli 50€ - mutta muista, et tarvitse erittäin laadukkaita kieliä kitaran hyvältä kuulostamiseen.

6. Tutki ja tutustu!
Kokeile kieliä. Kokeile erilaisia materiaaleja ja paksuuksia ja selvitä, mikä sopii parhaiten sinulle. Kysy myyjältä tai ystävältäsi mitä merkkejä he käyttävät. Voit myös jättää alle kommentin ja vastaamme siihen mahdollisimman pian!

Kommentoi

Minäkin haluan tälläisen lomakkeen


comments powered by Disqus

Oletko huomannut myös nämä?